lauantai 28. toukokuuta 2011

Teatterikäyttäytymisen säännöt

Suurimmalle osalle teistä (ellei kaikille) on selvää kuinka teatterissa käyttäydytään. Laadin kuitenkin pelisäännöt sellaisille joilla ei tunnu tällaiset perusasiat olevan hanskassa. Voisikohan nämä säännöt laittaa vaikka jokaisen teatterin ovelle ja jakaa jokaiselle lipunostajalle? Kenties ei, tässä muodossa ainakaan. Heh. Here we go.

-saavu paikalle AJOISSA. Ja tässä tapauksessa tarkoitan paikalla teatterirakennusta, EN salia jossa esitys on JO ALKANUT. Myöhässä saapuminen on epäkohteliasta sekä lipunmyyjää, muuta yleisöä että näyttelijöitä kohtaan. Syyksi ei riitä, se että "nokun me tultiin Lappeenrannasta/Lahdesta/jostakin muualta vähän kauempaa" tai "en löytäny parkkipaikkaa". Ja jos vaikkapa epäilet ettet osaa reittiä, katso kartasta ja lähde aikaisemmin.

-se KÄNNYKKÄ. Voi että, kun ei se sinunkaan puhelimesi osaa itsekseen pois päältä mennä. Niin juuri sinä siellä, KÄNNYKKÄTERRORISTI. Laita se nyt edes äänettömälle. Mikäli epäilet taitojasi tämän vaativan tehtävän suhteen, pyydä jotakuta muuta tekemään se puolestasi. Ja siihen puhelimeen EI vastata näytöksen aikana vaikka se soisikin.

-jos näyttelijä kysyy näytelmässä jotakin, siihen EI vastata ja hörötetä päälle.

-jos sattuu niin, että lipunmyynnin kassa reistailee, se ei tarkoita sitä, että voit vitsailla tyyliin "Sehän on sitte ilmain, ehehehe?". Sama pätee myös kaupoissa. Lipunmyyntiin ei myöskään jäädä höpisemään ja tutkailemaan käsiohjelmaa, jos takana on metrien jono. Lompakon ja muut tavarat voi järjestellä muuallakin kuin siinä lipputiskillä.

-näytöksen aikana ei käydä keskustelua vieruskaverin kanssa siitä, kuinka oli taas kurja sää, tai että työpaikan Keijo yritti taas iskeä, tai että  peräpukamat vaivaavat, tai mistään muustakaan. Keskustelun aika on väliajalla tai esityksen jälkeen. Ja EI, keskustelua ei voi käydä myöskään kuiskaamalla. Se jos mikä häiritseekin.

-kesäteatteriin ei tuoda sateenvarjoa. Jos haluaa suojautua sateen varalta, on silloin otettava mukaan sadeasu. Sateenvarjo vie muilta maksavilta katsojilta näkyvyyden. Perusasioita, mutta joillekin niin vaikea käsittää.

Tässä nyt alkua. Voin jatkaa kun mieleen tulee lisää :) Myös te voitte täydentää näitä tärkeitä sääntöjä, jos tulee mieleen jotain. 
Hauskaa lauantai-iltaa!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi, niin ihanaa tekstiä, Linda ai lav juu <3 Mut hei, sit nää kuvaajat! Otetaan kuvia räps räps, näytetään vieressä istuvalle että kih kih, kato minkälainen kuva tuli ja otetaan vähän vielä lisää kuvia. Vaikka ottaiskin ilman salamaa, niin se on ÄRSYTTÄVÄÄ! Teatterissa nukkuminen (kröhöm, itselleni) on moukkamaista ja anteeksiantamatonta.. Karkin ja muiden eväinen rapistelu aiheuttaa sellaista sydämen tykytystä ainakin minulla että nirri pois moisilta teatterissa syöjiltä. Syökää kotonanne, älkääkä tulko pitämään järkyttävää "muka-hiljaista" rapinaa sinne teatteriin.. Oi, teatteri, kaipaan sinua <3
-Kaaka tääl piti mekkalaa :D - PS. En osaa enää kirjautua, vaik minul on google-tili tai jotai, mut Kaaka oon miä, eli Janika :)

Jatta kirjoitti...

Hyvin sanottu! Yheskii Nurmilinnuis jollai teinil oli mp3:set korvilla...kuului se musiikki läpi sinne lavalle...ööö....oukei...

Linda kirjoitti...

Oi, Janika, miten saatoin unohtaa mussuttajat ja kuvaajat! Hitsi. Mutta hyvä kun täydensit tätä. Leffateatterissa sen rapistelun vielä jossain määrin kestää mutta teatteriin se syöpöttely ei vaan kuulu! Ja se salaman kanssa kuvaaminen, mur!

Jatta: no just joo! Mä olin katsomassa Elmoa Kuulaassa ja mun edessä istuvalla teinillä oli soitin jota se kuunteli koko ajan JA sen lisäksi höpötti vierusteinien kanssa kuuluvasti kuiskaten. Oh joy. Hankkisivat muuten edes sellaset kuulokkeet joista ei kuulu läpi. Hmph.